Fantastický výkon chlapců U16 v Českém poháru

Po odchodu některých hráčů do vyšší věkové kategorie jsme museli tým pro letošní ročník Českého pohárů žáků kompletně přebudovat.

volejbalisti U16 TJ Jiskra Havlíčkův Brod

Z původní sestavy „uhájili“ své posty pouze Tobiáš Čech na smeči a Honza Wasserbauer na nahrávce. Zdenda Mandl se posunul na post diagonálního útočníka (účko) místo Ondry Dostála, který se přesunul na post druhého smečaře jako náhrada za loňského kapitána Tondu Pátka (letos již U18). Na bloku nás díky spolupráci s Velkým Meziříčím posílil Filip Štrejbar (za Tomáše Koumara, letos již U18), který doplnil naše blokařské duo Viktor Prokeš a Ondra Pospíchal. Post libera po Jáchymovi „Jášovi“ Sedláčkovi (také již U18) převzali Kryštof Dostál s Lojzou Pátkem, který zároveň plní roli druhého nahrávače. Tým doplňují Lukáš Havelka (U/smeč) s Mikulášem Brožem (smeč).

Na rozdíl od loňského roku jsme byli letos zařazeni do moravské skupiny. Kuriozitou je, že do stejné skupiny byly zařazeny i dvě družstva z Čech: Český Krumlov a Kladno. První turnaj hostil Nový Jičín a 16 účastníků bojovalo o rozřazení do první a druhé osmičlenné skupiny pro další kolo. Náš cíl byl tedy jasný, zařadit se do první osmičky, mezi nejlepší týmy Moravy. Na úvod jsme v nervózním zápase dvou nerozehraných týmů poměrně těsně přehráli VK Ostrava (2:0), což nás uklidnilo do dalších bojů. V následujícím zápase s Českým Krumlovem jsme zapojili všechny hráče, abychom sobotní „nálož“ pěti zápasů rozložili na co největší počet hráčů a pošetřili síly.

volejbalisti U16 TJ Jiskra Havlíčkův Brod volejbalisti U16 TJ Jiskra Havlíčkův Brod

Kluci to zvládli skvěle a vítězství 2:0 nám zajistilo jistotu postupu. V posledním zápase skupiny jsme narazili na Green Voley Fr. Místek. Bohužel vývoj ve skupině a systém turnaje, kdy se započítával výsledek ze základní skupiny i v následné skupině, nám nedovolil zapojit některé hráče ve větší míře, než bychom chtěli. Nicméně vítězství 2:0 znamenalo postup z prvního místa a jistotu 3 bodů v následné skupině ať s námi postoupí kterýkoli tým (Fr. Místek nebo Ostrava). Ještě v sobotu večer se odehrála i následná skupina, kdy jsme nejprve porazili 2:0 Zlín a následně i družstvo VS Ostrava (také 2:0). V posledním zápase jsme museli ze zdravotních důvodů šetřit Filipa Štrejbara, ale Viktor i Ondra Pospíchal to zvládli a vítězství (2:0) nám zajistilo nedělní finále s Brnem. S Brnem jsme se potkali letos již dvakrát a pokaždé se radovali chlapci z Brna. Na turnaji ve Velkém Meziříčí jsme podlehli 1:2, ve Znojmě pak 0:2. Tentokrát bylo patrné, že naši kluci nechtějí připustit třetí porážku a doslova „vlétli“ na Brno. Tři bloky Viktora Prokeše znamenaly rychlé vedení, které jsme postupně navyšovali a proměnili v zisk úvodního setu. Brno si nebylo schopno poradit s naší precizní přihrávkou, díky které jsme mohli po nahrávkách Honzi Wasserbauera velmi razantně útočit. Tobiáš, Filip, Zdenek i Ondra Dostál postupně „zatloukali jeden hřebík za druhým“ a svižně jsme kráčeli k hladkému vítězství. Těsně před koncem zápasu se nás Brněnští ještě pokusili zastavit servisem na maximální riziko, naštěstí náš náskok byl již tak velký, že ani ztráta 6 bodů v řadě pro nás neznamenala žádnou pohromu. Nakonec to kluci zvládli a po vítězství 2:0 obsadili na prvním turnaji nového ročníku úžasné 1. místo.